úterý 14. června 2016

Levandulová pleťová voda


Už je to přes půl roku, co jsem si naposledy koupila pleťovou vodu. Zjistila jsem totiž, že jejich výroba je opravdu lehoučká a postačí k nim jen pár ingrediencí. Pleťová voda (nebo tonikum) pleť osvěží, navíc ji podle použitých ingrediencí může i léčit, zklidnit, vyživit  nebo také dočistit.

Pár základních pravidel na výrobu pleťové vody. Pleťová voda vznikne smícháním trošky lihu a pár kapek esenciálního oleje, který se v lihu rozpustí. Do této směsi se pak přidá složka vody nebo výluhu.
Většinou má krátkou trvanlivost. Líh je konzervant, ale i tak doporučuji vyrábět vody po menších množstvích a lahvičku vody spotřebovat do tří týdnů.
Jako pleťovou vodu můžete použít pouhopouhý výluh z bylinek (čaj), který ale uchovávejte v lednici maximálně po dobu jednoho týdne.

Já ji používám těsně před použitím pleťového oleje. Obličej levandulovou vodou jemně navlhčím a pak vmasíruju pár kapek oleje, který se krásně vsákne a pleťová voda přitom pokožku hydratuje.


Levandulová pleťová voda
100 ml převařené vody
2 lžíce čerstvých nebo sušených květů levandule
5 ml 90% lihu
5 kapek esenciálního levandulového oleje
čistá lahvička s rozprašovačem

Do hrníčku dejte levanduli a zalijte vodou, která by měla přejít bodem varu. Levanduli nechejte vyluhovat asi půl hodiny. Do lahvičky s rozprašovačem nalijte líh a esenciální olej a pořádně protřepejte. Přidejte scezený výluh z levandule a nechejte vychladnout.
Spotřebujte do tří týdnů.

Žádné komentáře:

Okomentovat