pondělí 24. července 2017

Všechny dobré oleje

Oleje jsou takový malý zázrak pro naše tělo. Neobsahují chemické látky, naopak jsou plné přírodních výživných látek, třeba vitamínu E. Pomáhají hydratovat naši pokožku a plnohodnotně nahradí všechny krémy, co jsou jich v drogeriích haldy. Měly by se vždy (i v zimě) aplikovat na vlhkou pokožku. Uzavřou vlhkost v pleti a ta je pak hezky hydratovaná.

Konzumace olejů je tělu prospěšná, protože nás zevnitř vyživí. Naše strava hraje velikou roli v tom, jak bude vypadat naše pleť a vlasy. Opravdu na sobě poznám, že když jím hodně čerstvé zeleniny a ovoce, pleť je čistá a vypadá zdravě. A když jím naopak nezdravé věci, většinou se objeví nějaké ty nehezké útvary.

V poslední době ráda přidávám několik kapek esenciálních olejů pro vůni, třeba sladký pomeranč, rozmarýn a levanduli. Správně se oleje skladují v lahvičkách z tmavého skla, které nepropouští světlo. Tím se prodlužuje jejich trvanlivost a neměly by žluknout. Stejně tak je dobré nemít je na přímém slunci.

Vždy si čtu složení olejů, kupuji oleje lisované za studena, které mají ve svém složení vždy jen ten daný olej (některé značky smíchají slunečnicový s trochou rakytníkového a náhle jim vznikne rakytníkový olej, pozor na ně).

 Ráda bych zde zmínila komedogenicitu, tedy to, jak moc daný olej ucpává póry. Platí, že čím nižší komedogenicita, tím méně olej ucpává póry. Jenže každý typ pleti může na každý olej reagovat jinak, a tak je to poněkud individuální.

Arganový olej
Arganový olej je bohatý na vitamín E (podporuje regeneraci pleti) a silný antioxidant, čímž zamezuje stárnutí pleti.
Je výborný na zralou  a suchou pleť, ale podle mě je dost univerzální a sedne úplně komukoli.
Olej používám na pleť (nedávno jsem si do lahvičky přimíchala pár kapek grapefruitového olejíčku, protože má antibakteriální účinky) a na konečky vlasů.
Pochází z Maroka a jeho výroba zabere spoustu hodin ruční práce, což se odráží i na jeho ceně.

Avokádový olej
Avokádo je jednou z mých nejoblíbenějších potravin, je bohaté na vitamíny, hořčík, draslík, nenasycené mastné kyseliny, je plné antioxidantů a všechny tyhle vlastnosti má i avokádový olej.
Kdysi dávno jsem na pleť zkoušela používat kuchyňský avokádový olej, potom jsem si koupila lahvičku z Havlíkovy Apotéky a obojí se mi osvědčilo.

Kokosový olej
Myslím, že univerzálnější olej bych snad nenašla. Používám ho při pečení, do raw dortů, při péči o vlasy z něj dělám vlasové masky, na tělo zase peeling s himalájskou solí nebo s kokosovou moučkou. Jen na pleť mi jako krém osobně příliš nevyhovuje, ale vyzkoušejte sami.
Traduje se, že pomáhá při léčbě akné, protože obsahuje protizánětlivé látky a působí antibakteriálně. Na druhou stranu celkem ucpává póry, protože má vysokou komedogenitu.

Meruňkový olej
Meruňkový olej teď v létě požívám na svou pleť a přijde mi, že pocitově není tak mastný jako některé jiné a přitom dodává potřebné vitamíny A a E. Navíc voní sladce jako marcipán. Je vhodný na citlivou pleť a můžete jím namazat i dětskou pokožku.

Olivový olej
Olivový olej je také velmi univerzální. V koupelně jeho lahvičku nemám, za to v kuchyni je ho dostatek. Nejčastěji ho používám na vlasy jako masku.

Šípkový olej
Šípkový olej je můj oblíbenec. Urychluje hojení kůže, třeba drobné ranky a popáleniny, pomáhá ji regenerovat a zpomaluje stárnutí pleti. Je vhodný na suchou a zralou pleť a dá se používat jako prevence proti vráskám.
Pocitově je o dost méně mastný než jiné oleje, dokonce bych ho přirovnala k suchému oleji. Tím pádem může na suché pleti způsobovat pocity pnutí (což se mi občas stane). To pak jeho aplikaci vždycky zopakuji ještě jednou.
A taky hodně barví dooranžova, proto doporučuji používat spíš na noc nebo ho smíchat s jiným olejem. A spát jděte, až se olej do pleti úplně vsákne, jinak budete mít oranžové i povlečení.
Ze šípkového oleje jsem vyráběla našlehaný krém s vůní levandule a používám ho také na konečky vlasů.

Mám ráda také různá olejová séra, třeba Flóra od Mylo. Séra obsahují více druhů olejů, někdy třeba také vitamíny a pleť se má ještě lépe.

Tyhle oleje jsou mé oblíbené, protože se dobře snáší
s mou suchou pletí. Jaké jsou ty vaše oleje?

9 komentářů:

  1. My jsme si vyráběli levandulový olej z panenského olivového a domácí levandule :) V jídle je to až hořká chuť, takže stačí dost málo. Na obličej jsem nanesla rychle jen jednou při mytí a musím říct, že přes noc opravdu skvělý efekt, ještě s rychlým usínáním jako bonus :D :) mám problémovou pleť, začervenalou.. mamka už starší s vráskami, obě zároveň suchou a citlivou, takže doporučuji za nás obě, aspoň zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní moc dobře. Jak jste vyráběly levandulový olej - jednoduše jen naložit sušenou levanduli do olivového oleje?

      Vymazat
    2. Asi může být i sušená, my tam daly čerstvě natrhanou, proto asi ta více hořká chuť :) Ale ano, pouze naložily.. upřímně tu levanduli pořád v oleji máme ponořenou a voní, nemá náznaky, že by plesnivěla, tak jí tam asi i necháme :) Kdyby měl být olej do jídel, tak určitě po nějaké době vyndat, jen vychytat kdy :D

      Vymazat
  2. Ahoj, ten kokosový olej na vlasy take pouzivam. Jeste co bych ti doporucila za pripravek na vlasy, tak pouzivam tento sampon s mangovym maslem - https://www.lekarnasporilov.cz/Pece-o-telo/Pece-o-vlasy/KLORANE-SAMPON-MANGO-400ML-VYZIVA-VLASY.html a je uplne uzasny.

    OdpovědětVymazat
  3. Na Klorane jsem se jednou dívala, ale složení jejich šamponů se mi nelíbí, obsahují SLS a tomu se vyhýbám. Ale voní překrásně.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem nedávno objevila kaméliový olej, je super jak na pleť, tak i do vlasů, rychle se vstřebává, vyzkoušela jsem ho i na suché vlasy pro uhlazení a za chvíli se vsáknul a vlasy nebyly umaštěné, jak se říká o mandlovém oleji, že se dobře vstřebává, tak tohle je ještě lepší. Za mě nejuniverzálnější olej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaméliový olej vůbec neznám, děkuji za zajímavý tip!

      Vymazat
  5. Mám na ty oleje asi smůlu, s arganovým jsem nezaznamenala změnu, ale je možné, že jsem prostě zvolila špatného prodejce. Zato kokosový, tam byla změna velká - udělalo se mi po něm akné, které jsem pak musela léčit několik měsíců. Zvláštní je, že má na mou pleť účinek opravdu silný, jelikož to samé se odehrává na jakékoliv části mého těla, kdykoliv tam nanesu kokosák. Zkoušela jsem ho aspoň využít na bělení zubů, což sice vcelku zvládl (ne nijak výrazně, ale za tu cenu dostatečně), a znovu to samé - pupínky po celém obličeji. Takže za mě kokosák jedno velké NE :D.
    S léčením akné jsem taky zkusila použít pupalkový olej, který na něj má příznivě působit a znovu nic. Hodně v léčbě akné taky pomáhají jiné faktory (psychika, spánek a klima), ale olej fakt nic neudělal. Taky mám suchou, ekzematickou pleť a teď jsem to zatím s přírodní kosmetikou vzdala a používám krém od Avéne, který mi zatím (klepu na dřevo) opravdu dost pomáhá (a to pořád chodím spát hodně pozdě :D!).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že oleje jsou dost individuální záležitost a pokud máš citlivou pleť, budeš muset zkoušet tak dlouho, dokud ti některý nesedne. Arganový neudělá okamžitý zázrak, hlavně pokud je ti okolo dvaceti, já ho spíš beru jako prevenci.

      Vymazat