úterý 11. října 2016

Jak jsem šla k šípku.

K šípku jsem šla s velkým košem, nůžkami a s celou rodinou, která mi s jejich sběrem pomohla. Ruce mám od trnů pobodané ještě teď, ale za ten koš šípků to stálo. Sušených šípků na čaj totiž není přes zimu nikdy dost.

Šípky jsem před sušením rozpůlila a s sušičce na ovoce jsem je sušila asi 8 hodin při teplotě 50 - 60 stupňů. Sušené šípky musí být úplně tvrdé a tmavě červené.

Zralé a ještě tvrdé plody se lépe hodí na sušení, zatímco když šípky přejdu mrazem a změknou, jsou zase lepší na marmeládu nebo omáčku.

Šípky jsou zdrojem vitamínu C, který našemu tělo pomáhá odolávat nachlazení, obsahují ale i spoustu jiných důležitých látek jako beta karoten, vitamíny A a K.

A pokud jste četli článek o mém kabátě, určitě jste si všimli, že ho mám zase na sobě, protože je na podzim jako dělaný.






kabát - secondhand
taška - vintage po tetě
šála - pánské H&M
oxfordky - Baťa
kalhoty - Mango

2 komentáře:

  1. Krásné fotky. Moc díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se chystám na šípky, už na druhé kolo, v tom prvním jsme posbírali jen pár těch nějměkkčích na zkoušku na sirup, který je úplně luxusní, takže si vyžádá další dávku :)

    OdpovědětVymazat