úterý 7. června 2016

Asi vlasy


Už je to nějakých pár let zpátky, co se snažím mýt si vlasy něčím přírodnějším, než jsou chemické šampony a abych pravdu řekla, pomalu přestávám nakupovat v drogeriích. Když potřebuju šampon, obracím se na nějakou přírodní značku nebo si koupím tuhý šampon ve zdravé výživě.
Doma se mi ale sešlo pár „přírodních“ šamponů a tak jsem se rozhodla něco málo o nich sepsat.


Alverde meruňkový byl první šampon, který jsem si koupila při přechodu na ty přírodnější. Krásně voněl, ale vlasy jsem si musela umývat docela často. Může to ale být tím, že si moje vlasy jen musely zvyknout.

Štěstí baronky je šampon české značky, který sice obsahuje přírodní výtažky z bylinek, ale taky SLS, jednu z nejhorších chemikálií, která se cpe do kosmetiky a funguje jako pěnidlo. Použila jsem ho jednou a pak jsem ho poslala dál.

Jemný šampon od Lavery mi přišel hodně podobný tomu od Alverde, takže takový průměr.

Obnovující šampon s arganovým olejem od Nobilis Tilia byla trochu investice, ale tak moc dobrý a voňavý šampon jsem už dlouho nepotkala. Navíc dělá krásně hustou pěnu i bez zbytečné chemie, což se s přírodními šampony moc často nestává.

Havlíkova apotéka a jejich Jemný vlasový biošampon jsem zatím mockrát nezkoušela, ale z dosavadního pozorování je také velmi příjemný. Pění ale jen maličko a proto ho na umytí vlasů potřebuji docela velké množství. Vůně je trochu po bylinkách a na vlasech se drží velmi dlouho, na což jsem si musela chvíli zvykat.
Aktualizováno: Ačkoli mám Havlíkovu apotéku velmi ráda, tento šampon se buď nepovedl anebo není vhodný na můj typ vlasů. Po umytí mi zůstávají velká mastná místa vlasů, která vypadají ještě hůř než před umytím. Žádný jiný efekt u svých vlasů nepozoruji, i když mi paní prodavačka šampon doporučila taky na objem vlasů. Vlasy se mi navíc hrozně mastí, hned druhý den ráno už to jde vidět. Za mě tedy tento šampon rozhodně ne.


Problém chemických šamponů spočívá v tom, že vlasy příliš vysušují, tím pádem vlasy vyžadují víc péče, ve které je zase víc chemie. Začarovaný kruh. Přírodní šampony naopak obsahují oleje, výtažky z bylinek a jiné tělu prospěšné látky.

Nevýhodou těchto méně chemických šamponů je, že se mi po nich všeobecně rychleji mastí vlasy, ale od té doby, co je používám, už nepotřebuji kondicionér. Myslím si, že přestat na vlasy používat chemické látky, když to jde i přírodněji, bylo velmi dobré rozhodnutí.

3 komentáře:

  1. Super! Tiez uz par rokov pouzivam len prirodne sampony a som spokojna :) zatial najviac s Ponio sampuchmi a urtekram samponmi. Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem úplně nejvíc spokojená s pivním šampónem z Manufaktury. Hodně se mi mastí vlasy a s tímhle vydržím bez umytí i tři dny. Doporučuji všemi deseti.
    K.
    http://inkpotstories.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda bych nějaký přírodní šampon vyzkoušela, ale právě ta malá pěnivost je mi na dlouhý vlasy trochu nepříjemná :) Určitě bych ale na vlasech viděla rozdíl :)

    EVERYTHIN KATE

    OdpovědětVymazat